skip to Main Content
Resepi Racun Perosak Organik Buatan Sendiri

Resepi Racun Perosak Organik Buatan Sendiri

Aphids (bena putih), hama labah-labah, dan perosak lain boleh menyebabkan kerosakan yang serius terhadap bunga, buah-buahan, dan sayur-sayuran.  Makhluk-makhluk perosak  ini menyerang kebun sehinga mengakibatkan tanaman diserang penyakit.

Anda kini tidak perlu risau kerana anda boleh membuat sendiri racun organik dari rumah anda. Berikut merupakan bahan bahan dan langkah langkah yang perlu anda lakukan untuk mnghasilkan racun organik ini.

1)Menggunakan Bahan Tanaman

1 ) Cili (113g) dan Bawang Putih (113g)

Potong cili dan bawang putih ini kepada bahagian kecil dan masukkan ke dalam mesin pengisar.

2) Masukkan 500mL air suam ke dalam mesin pengisar dan kisarkan ia bersama cili dan bawang

3) Apabila sebati, letakkan di dalam bekas tertutup dan biarkan selama 24 jam

5) Apabila cukup 24 jam,  tapiskan menggunakan alat penapis  untuk mendapatkan pati air nya sahaja.

6) Spray (sembur) racun organik ini pada tanaman yang diserang selama 3/4 hari berlanjutan. Elakkan menyembur racun ini ketika cuaca panas.

 

2) Menggunakan Minyak

1)Pilih sabun basuh cecair ringan. Elakkan sabun anti bakteria, wangi, dan lain-lain khusus, kerana ini boleh merosakkan tumbuh-tumbuhan anda.

2)Campurkan 1 sudu besar (15 mL) sabun dengan minyak masak  (250 mL). Ukur kedua-dua bahan dan tuangkan ke dalam mangkuk besar. Gunakan minyak masak sayur untuk hasil yang terbaik

3)Campurkan 2 setengah sudu teh (12 mL) campuran (minyak dan sabun) tersebut dengan  (250 mL) air. Kacau bahan-bahan dengan baik untuk dicampur dengan teliti.

4) Letakkan di dalam botol spray dan uji campuran tersebut dengan menyemburkannya ke sebahagian kecil tanaman anda. Sekiranya tanaman tersebut layu, berwarna kuning, gunakan sabun yang lain untuk membuat bancuhan racun organik ini semula.

5) Ketika semburan, fokus pada kawasan di mana perosak meletakkan telur mereka, kerana semburan minyak direka untuk menyasarkan telur dan pepijat yang tidak matang.

6) Gunakan semburan pada waktu pagi atau lewat petang, kerana cahaya matahari  boleh membakar tanaman anda selepas menggunakan minyak

SELAMAT MENCUBA!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search