skip to Main Content
Pantang Larang Ketika Bercucuk Tanam Yang Anda Perlu Tahu

Pantang Larang Ketika Bercucuk Tanam Yang Anda Perlu Tahu

1.Melakukan pembajaan dalam kuantiti yang banyak.

Kebanyakan tukang kebun percaya,  lebih banyak baja yang digunakan akan lebih baik hasilnya. Ini sebenarnya SALAH! kerana ia akan menyebabkan pertumbuhan tidak subur dan akan terdapat beberapa bahagian tanaman yang terbakar kerana baja kimia terutamanya mempunyai sifat yang panas. Perlu diingat, baja hanya boleh digunakan dalam nisbah yang disyorkan dan hanya boleh digunakan pada tanah yang kekurangan nutrien.

Baja yang berlebihan akan memberi kesan yang lebih besar ke atas tumbuhan berbunga kerana ia boleh menyebabkan pertumbuhan dedaun yang berlebihan dengan perbelanjaan bunga dan buah-buahan. Sekiranya anda ingin memperkayakan tanah anda dengan lebih banyak, gunakan kompos lebih banyak dan bukan baja.

2. Tanam dikawasan teduh.

Perlu diingat, tidak semua tanaman sesuai untuk ditanam di kawasan teduh.  Sesetengah sayuran, seperti kacang dan salad, boleh dilakukan dengan baik di bawah naungan kecil, tetapi kebanyakan berkembang baik dengan cahaya matahari langsung dan tidak terganggu. Teduhan akan menghalang proses fotosintesis pokok berjalan dengan baik lalu secara tidak langsung akan menganggu tumbesaran pokok.

 

3.Tanah tanpa bahan organik

Tanah tanpa bahan organik akan melambatkan proses tumbesaran pokok. Ini kerana bahan organik di dalam tanah membantu akar akar tanaman untuk menyerap nutrien di dalam tanah bagi kesuburan pokok. Tanah yang keras tanpa bahan organik menyebabkan akar tanaman tidak dapat menyerap nutrient, baja tidak dapat diserap ke tanaman lalu akan membantutkan pokok .

4. Penyiraman berlebihan

Ini satu lagi kesilapan biasa yang dilakukan oleh banyak tukang kebun. Terlalu banyak air menyebabkan akar menjadi reput kerana lemas. Perlu diingat bahawa tanah harus lembab dan tidak basah. Untuk mengekalkan kelembapan di tanah, letakkan sungkupan disekitar tanaman sayur sayuran seprerti rumput kering, daun kering atau kompos. Sungkupan ini akan menyerap air yang berlebihan pada tanaman, mengekalkan kelembapan tanah dan dapat mengelakkan rumput tumbuh.

 

5. Semai biji benih terlalu dalam atau cetek.

Biasanya, saiz anak benih akan menentukan kedalamannya. Oleh itu, semakin besar benih atau anak benih, lebih dalam ia patut ditanam. Namun begitu, tidak semua anak benih sesuai ditanam dengan dalam. Menanam benih terlalu mendalam akan menjadikan mereka tidak bercambah. Terdapat beberapa biji sayuran seperti salad, yang perlu ditanam cukup dekat ke permukaan tanah supaya cahaya matahari dapat menyentuh dan memudahkan mereka untuk tumbuh.

6. Tanam Terlalu Rapat

Sekiranya anda menanam benih atau benih anda terlalu rapat antara satu sama lain, anda akan menggalakkan persaingan untuk cahaya matahari, air, dan nutrien di dalam tanah. Sekiranya semua benih yang ditanam bertahan hidup, anda boleh melakukan penjarangan terhadap anak pokok tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search