skip to Main Content
KHASIAT Luar Biasa Pada Halia

KHASIAT luar biasa pada Halia

Halia merupakan  rempah kuno yang digunakan dalam pelbagai budaya selama beribu-ribu tahun, terutamanya untuk faedah perubatan dan kesan kesihatan yang lebih baik dimana ia menawarkan rasa yang kuat dan hangat sesuai untuk makan.

1.Membantu Menghilangkan Masalah Penghadaman

Halia yang paling biasa digunakan untuk menyembuhkan ketidakselesaan pencernaan seperti sakit kembung dan loya. Ia boleh diambil dalam bentuk apa pun untuk melegakan gejala-gejala ini. Dos yang lembut serat makanan dan sebatian fenolik yang kuat membantu merangsang air liur dan cecair pencernaan, serta bertindak sebagai penawar untuk kekejangan perut.

2. Melegakan sakit gigi

Halia mentah telah dibuktikan untuk menawarkan bantuan segera untuk sakit gigi melalui rangsangan air liur, enzim anti-bakteria dan disebabkan oleh penyerapan kompaun anti-radang halia.

3. Merawat selesema dan demam

Vitamin C adalah penggalakkan imuniti dan halia mengandungi dos vitamn C bagi merawat pesakit selsema. Walau bagaimanapun, akar halia juga bertindak sebagai dekongestan semulajadi dan antihistamin, itulah sebabnya banyak campuran batuk dan ubat-ubatan sering dicampur dengan ekstrak halia. Minum teh halia atau meletakkan kepingan halia mentah dalam air mendidih akan mengurangkan simptom selesema bahkan melegakan kesakitan akibat sakit tekak

4. Anti radang asli

Keradangan boleh menyebabkan ketidakselesaan yang ketara seperti migrain, anggota badan bengkak dan sakit sendi. Halia dalam keluarga yang sama dengan kunyit, kedua-duanya telah terbukti mengurangkan keradangan di seluruh tubuh dan menawarkan bantuan daripada gejala keradangan yang menyakitkan.

5.  Agen detoks pada badan

Tubuh anda menghilangkan sebahagian besar toksinnya melalui peluh, dan apabila digunakan secara teratur halia sangat baik untuk mempromosikan peluh cahaya. Sebagai anti-radang semulajadi ia juga membantu proses detoksifikasi, yang menawarkan kesan pembersihan yang kuat untuk para penggunanya.

6. Memperbaiki peredaran darah. 

Hanya satu sendok teh halia tanah atau 5 kepingan mentah menawarkan badan anda dos magnesium, zink, kalium dan kromium yang baik, yang semuanya sangat baik dalam mempromosikan peredaran darah yang lebih baik. Sebatian anti-radang semulajadi membantu untuk meningkatkan peredaran darah, yang secara dramatik dapat meningkatkan tahap tenaga, prestasi atlet dan kesihatan jantung yang lebih baik.

7. Membantu Melindungi dari  serangan Kanser

Kanser adalah penyakit yang mengancam nyawa yang perlu diuruskan dan dicegah secara proaktif. Dengan memakan haia lebih kerap anda akan menjaga tubuh anda penuh dengan anti-radang, anti-bakteria dan sebatian antioksidan, yang membantu mengurangkan kerosakan sel dan menjaga sistem imun anda dalam bentuk teratas. Sel-sel yang berpenyakit tidak mempunyai peluang untuk hidup atau berkembang.

8. Mempercepatkan Metabolisme Anda

Metabolisme yang lebih cepat bermakna pencernaan yang lebih baik. Halia telah terbukti untuk meningkatkan metabolisme, serta mencipta kesan pembakaran yang perlahan di bahagiaan-bahagian lemak, yang membuat anda lebih kenyang, lebih kuat dan lebih sihat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search